You are here
Home > CBSE > NCERT Solutions For Class 7th Maths Chapter 7 : Congruence of Triangles

NCERT Solutions For Class 7th Maths Chapter 7 : Congruence of Triangles

CBSE NCERT Solutions For Class 7th Maths Chapter 7 : Congruence of Triangles. NCERT Solutins For Class 7 Mathematics. Exercise 7.1, Exercise 7.2. Class VII NCERT Solutions


NCERT Solutions for Class VII Maths: Chapter 7 – Congruence of Triangles

NCERT Solutions for Class 7th Maths Chapter 7 – Congruence of Triangles

Exercise 7.1

Question 1:
Complete the following statements:
(a) Two line segments are congruent if __________.
(b) Among two congruent angles, one has a measure of 70°; the measure of the other angle is __________.
(c) When we write ∠A = ∠ B, we actually mean __________.
Answer:
(a) They have the same length
(b) 70°
(c) m ∠A = m ∠B

Question 2:
Give any two real-life examples for congruent shapes.
Answer:
(i) Sheets of same letter pad
(ii) Biscuits in the same packet

Question 3:
If /ABC ≅ /FED under the correspondence ABC ↔ FED, write all the Corresponding congruent parts of the triangles.
Answer:
If these triangles are congruent, then the corresponding angles and sides will be equal to each other.
∠A ↔ ∠F
∠B ↔ ∠E
∠C ↔ ∠D
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8460/8032314814_7e0f97ed09_o.jpg

Question 4:
If /DEF ≅ /BCA, write the part(s) of /BCA that correspond to
http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8042/8032316225_d08569b5a5_o.jpg
Answer:
(i) ∠C
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8309/8032314734_88212be81a_o.jpg

ALSO READ:  NCERT Solutions For Class 8th Maths Chapter 14 : Factorisations

Exercise 7.2

Question 1:
Which congruence criterion do you use in the following?
(a) Given: AC = DF
AB = DE
BC = EF
So, /ABC ≅ /DEF
http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8176/8032314694_161b697c9c_o.jpg
(b) Given: ZX = RP
RQ = ZY
∠PRQ = ∠XZY
So, /PQR ≅ /XYZ
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8172/8032316125_42166d51bc_o.jpg
(c) Given: ∠MLN = ∠FGH
∠NML = ∠GFH
ML = FG
So, /LMN ≅ /GFH
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8316/8032316079_7ab7ee8818_o.jpg
(d) Given: EB = DB
AE = BC
∠A = ∠C = 90°
So, /ABE ≅ /CDB
http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8173/8032314594_4d5bc96e38_o.jpg
Answer:
(a) SSS, as the sides of /ABC are equal to the sides of /DEF.
(b) SAS, as two sides and the angle included between these sides of /PQR are equal to two sides and the angle included between these sides of /XYZ.
(c) ASA, as two angles and the side included between these angles of /LMN are equal to two angles and the side included between these angles of /GFH.
(d) RHS, as in the given two right-angled triangles, one side and the hypotenuse are respectively equal.

Question 2:
You want to show that /ART ≅ /PEN,
(a) If you have to use SSS criterion, then you need to show
(i) AR = (ii) RT = (iii) AT =
(b) If it is given that ∠T = ∠N and you are to use SAS criterion, you need to have
(i) RT = and (ii) PN =
(c) If it is given that AT = PN and you are to use ASA criterion, you need to have
(i) ? (ii) ?
http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8460/8032314560_210d964bdf_o.jpg
Answer:
(a)
(i) AR = PE
(ii) RT = EN
(iii) AT = PN
(b)
(i) RT = EN
(ii) PN = AT
(c)
(i) ∠ATR = ∠PNE
(ii) ∠RAT = ∠EPN

Question 3:
You have to show that /AMP ≅ AMQ.
In the following proof, supply the missing reasons.
http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8029/8032315971_ebe046da1e_o.jpg
http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8318/8032315921_58d7799e65_o.jpg
Answer:
(i) Given
(ii) Given
(iii) Common
(iv) SAS, as the two sides and the angle included between these sides of /AMP are equal to two sides and the angle included between these sides of /AMQ.

ALSO READ:  NCERT Solutions for Class 10th Science Chapter 4 : Carbon and its Compounds

Question 4:
In /ABC, ∠A = 30°, ∠B = 40° and ∠C = 110°
In /PQR, ∠P = 30°, ∠Q = 40° and ∠R = 110°
A student says that /ABC ≅ /PQR by AAA congruence criterion. Is he justified? Why or why not?
Answer:
No. This property represents that these triangles have their respective angles of equal measure. However, this gives no information about their sides. The sides of these triangles have a ratio somewhat different than 1:1. Therefore, AAA property does not prove the two triangles congruent.

Question 5:
In the figure, the two triangles are congruent.
The corresponding parts are marked. We can write /RAT ≅ ?
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8035/8032315867_12b29ff28c_o.jpg
Answer:
It can be observed that,
∠RAT = ∠WON
∠ART = ∠OWN
AR = OW
Therefore, /RAT /WON, by ASA criterion.

Question 6:
Complete the congruence statement:
/BCA ≅?
/QRS ≅?

Answer:
Given that, BC = BT
TA = CA
BA is common.
Therefore, /BCA /BTA
Similarly, PQ = RS
TQ = QS
PT = RQ
Therefore, /QRS /TPQ

Question 7:
In a squared sheet, draw two triangles of equal areas such that
(i) The triangles are congruent.
(ii) The triangles are not congruent.
What can you say about their perimeters?
Answer:
(i)
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8311/8032315795_087086e2d4_o.jpg
Here, /ABC and /PQR have the same area and are congruent to each other also. Also, the perimeter of both the triangles will be the same.
(ii)
http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8170/8032315749_0e75b61152_o.jpg
Here, the two triangles have the same height and base. Thus, their areas are equal. However, these triangles are not congruent to each other. Also, the perimeter of both the triangles will not be the same.

ALSO READ:  NCERT Solutions for Class 10th Hindi Chapter 2 : पद (Course B)

Question 9:
If /ABC and /PQR are to be congruent, name one additional pair of corresponding parts. What criterion did you use?
http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8036/8032315711_1cb6a8b825_o.jpg
Answer:
BC = QR
/ABC /PQR (ASA criterion)

Question 10:
Explain, why
/ABC ≅ /FED
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8173/8032315683_d5149cc247_o.jpg
Answer:
Given that, ∠ABC = ∠FED (1)
∠BAC = ∠EFD (2)
The two angles of /ABC are equal to the two respective angles of /FED. Also, the sum of all interior angles of a triangle is 180º. Therefore, third angle of both triangles will also be equal in measure.
∠BCA = ∠EDF (3)

Do You Liked Our Contents? If Yes! Then Please Spare Us Some Time By Commenting Below. Or To Get Daily Minute by Minute Updates On Facebook Twitter and Google+ From Us (Indiashines.in) Please Like Us On Facebook , Follow Us On Twitter and Follow Us On Google+ . If You also Want To Ask Us/Experts Any Questions Then Please Join Our Forum Here and Be Our Exclusive Member.



GO BACK TO CLASS VII MATHS ALL CHAPTERS SOLUTIONS

Indiashines.in
IMPORTANT : All the contents of this website is for educational and informational purpose only. The data is collected from various websites, links, pages spread all over internet and owner self-made.We take utmost care to keep the information on this webpage as complete and accurate as possible but we do not claim our site to be error free. And in no way Indiashines.In will be liable for any losses & damages arises from its contents/text. Indiashines.In in good faith, makes an effort to become a helpful platform for students, jobseekers etc. This website is not endorsed by any Govt. bodies. Before using any information of ours please READ OUR DISCLAIMER.

Leave a Reply

Top