You are here
Home > CBSE > NCERT Solutions For Class 6th Maths Chapter 1 : Knowing Our Numbers

NCERT Solutions For Class 6th Maths Chapter 1 : Knowing Our Numbers

CBSE NCERT Solutions For Class 6th Maths Chapter 1 : Knowing Our Numbers. NCERT Solutins For Class 6 Mathematics. Exercise 1.1, Exercise 1.2, Exercise 1.3.


 

NCERT Solutions for Class VI Maths: Chapter 1 – Knowing Our Numbers

Exercise 1.1

Question 1:

Fill in the blanks:

(a). 1 lakh = _________ ten thousand.

(b). 1 million = _________ hundred thousand.

(c). 1 crore = _________ ten lakh.

(d). 1 crore = _________ million.

(e). 1 million = _________ lakh.

Answer:

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8357/8313769778_d69ab00c9f_o.jpg
Question 2:

Place commas correctly and write the numerals:

(a). Seventy three lakh seventy five thousand three hundred seven.

(b). Nine crore five lakh forty one.

(c). Seven crore fifty two lakh twenty one thousand three hundred two.

(d). Fifty eight million four hundred twenty three thousand two hundred two.

(e). Twenty three lakh thirty thousand ten.

Answer:

(a) 73,75,307

(b) 9,05,00,041

(c) 7,52,21,302

(d) 58,423,202

(e) 23,30,010

Question 3:

Insert commas suitably and write the names according to Indian System of Numeration:

(a). 87595762 (b). 8546283

(c). 99900046 (d). 98432701

Answer:

(a) 8,75,95,762

Eight crore seventy five lakh ninety five thousand seven hundred sixty two

(b) 85,46,283

Eighty five lakh forty six thousand two hundred eighty three

(c) 9,99,00,046

Nine crore ninety nine lakh forty six

(d) 9,84,32,701

Nine crore eighty four lakh thirty two thousand seven hundred one

Question 4:

Insert commas suitably and write the names according to International System of Numeration:

(a). 78921092 (b). 7452283

(c). 99985102 (c). 48049831

Answer:

(a) 78,921,092

Seventy eight million nine hundred twenty one thousand ninety two

(b) 7,452,283

Seven million four hundred fifty two thousand two hundred eighty three

(c) 99,985,102

Ninety nine million nine hundred eighty five thousand one hundred two

(d) 48, 049,831

Forty eight million forty nine thousand eight hundred thirty one

Exercise 1.2

Question 1:

A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first, second, third, and final day was respectively 1094, 1812, 2050, and 2751. Find the total number of tickets sold on all the four days.

Answer:

Tickets sold on 1st day = 1094

Tickets sold on 2nd day = 1812

Tickets sold on 3rd day = 2050

Tickets sold on 4th day = 2751

Total tickets sold = 1094 + 1812 + 2050 + 2751

http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8215/8313769826_d0a9a29afc_o.jpg

∴ Total tickets sold = 7,707

Question 2:

Shekhar is a famous cricket player. He has so far scored 6980 runs in test matches. He wishes to complete 10, 000 runs. How many more runs does he need?

ALSO READ:  NCERT Solutions for Class 6th History Chapter 1 : What, Where, How and When?

Answer:

Runs scored so far = 6980

Runs Shekhar wants to score = 10,000

More runs required = 10,000 − 6980

http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8213/8312720801_2e4f6a44c7_o.jpg

∴ Shekhar requires 3,020 more runs.

Question 3:

In an election, the successful candidate registered 5, 77, 500 votes and his nearest rival secured 3, 48, 700 votes. By what margin did the successful candidate win the election?

Answer:

Votes secured by successful candidate = 5,77,500

Votes secured by rival = 3,48,700

Margin = 5,77,500 − 3,48,700

http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8220/8313767778_43345a35e2_o.jpg

∴ Margin = 2,28,800

Question 4:

Kirti bookstore sold books worth Rs 2,85,891 in the first week of June and books worth Rs 4,00,768 in the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together? In which week was the sale greater and by how much?

Answer:

Value of Books sold in 1st week = Rs 2,85,891

Value of books sold in 2nd week = Rs 4,00,768

Total sale = Sale in 1st week + Sale in 2nd week = 2,85,891 + 4,00,768

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8361/8312718545_1d41ecbeb6_o.jpg
The sale for the two weeks together was 6,86,659.

Since 4,00,768 > 2,85,891, sale in 2nd week was greater than 1st week.

http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8074/8312718503_0729d6f051_o.jpg

∴ The sale in 2nd week was larger than the sale in 1st week by Rs 1,14,877.

Question 5:

Find the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.

Answer:

Greatest number = 76432

Smallest number = 23467

Difference = 76432 − 23467 76432 − 23467
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8213/8313767666_feabf0ab38_o.jpg

Therefore, the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once is 52,965.

Question 6:

A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006?

Answer:

Screws produced in one day = 2,825

Days in January = 31

Screws produced in 31 days = 2825 × 31

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8364/8313767626_3820659767_o.jpg

Therefore, screws produced during Jan, 06 = 87,575

Question 7:

A merchant had Rs 78,592 with her. She placed an order for purchasing 40 radio sets at Rs 1200 each. How much money will remain with her after the purchase?

Answer:

Cost of one radio set = Rs 1200

Cost of 40 radio sets = 1200 × 40 = Rs 48000

Money with Merchant = Rs 78,592

Money spent = Rs 48,000

Money left = 78592 − 48000 78592 − 48000

http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8222/8312718377_1d414744ac_o.jpg
Therefore, Rs 30,592 will remain with her after the purchase.

Question 8:

A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer? (Hint: Do you need to do both the multiplications?)

Answer:

Difference between 65 and 56 = 9

Difference in the answer = 7236 × 9

http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8074/8312718335_826cc972c1_o.jpg
Therefore, his answer was greater than the correct answer by 65,124.

Question 8:

A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer? (Hint: Do you need to do both the multiplications?)

ALSO READ:  NCERT Solutions for Class 6th Science Chapter 8 : Body Movements

Answer:

Difference between 65 and 56 = 9

Difference in the answer = 7236 × 9

http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8363/8312718293_efa25219e9_o.jpg

Therefore, his answer was greater than the correct answer by 65,124.

Question 8:

A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer? (Hint: Do you need to do both the multiplications?)

Answer:

Difference between 65 and 56 = 9

Difference in the answer = 7236 × 9

http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8501/8313767444_34112f910c_o.jpg

Therefore, his answer was greater than the correct answer by 65,124.

Question 9:

To stitch a shirt, 2m 15 cm cloth is needed. Out of 40 m cloth, how many shirts can be stitched and how much cloth will remain? (Hint: convert data in cm.)

Answer:

2 m 15 cm = 215 cm (1 m = 100 cm) 40 m = 40 × 100 = 4000 cm

Cloth required for one shirt = 215 cm

Number of shirts that can be stitched out of 4000 cm = 4000 ÷ 215

http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8223/8313767408_49560fef9e_o.jpg
Therefore, 18 shirts can be made. 130 cm, i.e. 1 m 30 cm, cloth will remain.

Question 10:

Medicine is packed in boxes, each weighing 4 kg 500 g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 800 kg?

Answer:

1 kg = 1000 g

4 kg 500 g = 4500 g

800 kg = 800 × 1000 = 800000 g

Number of boxes that can be loaded in the van = 800000 ÷ 4500

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8362/8313767356_a87c25efcf_o.jpg

Hence, 177 boxes at maximum can be loaded in the van.

Question 11:

The distance between the school and the house of a student’s house is 1 km 875 m. Everyday she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.

Answer:

Distance between school and house = 1 km 875 m

Now, 1 km = 1000 m

1 km 875 m = 1875 m

Distance covered each day = 1875 × 2 = 3750 m

Distance covered in 6 days = 3750 × 6

http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8078/8313767298_d65262c9e6_o.jpg

Therefore, distance covered in 6 days = 22,500 m = 22.5 km or 22 km 500 m

Question 12:

A vessel has 4 litres and 500 ml of curd. In how many glasses, each of 25 ml capacity, can it be filled?

Answer:

Capacity of vessel = 4 l 500 ml = 4500 ml (1 l = 1000 ml)

Capacity of a glass = 25 ml

Number of glasses that can be filled = 4500 ÷ 25

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8353/8312718115_bcbd0aca9e_o.jpg

∴ 180 glasses can be filled.

Exercise 1.3

Question 1:

Estimate each of the following using general rule:

(a) 730 + 998 (b) 796 − 314 (c) 12, 904 + 2, 888

(d) 28, 292 − 21, 496

Make ten more such examples of addition, subtraction and estimation of their outcome.

Answer:

(a) 730 + 998

By rounding off to hundreds, 730 rounds off to 700 and 998 rounds off to 1000.

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8364/8313767222_49b25f7f4b_o.jpg

(b) 796 − 314
By rounding off to hundreds, 796 rounds off to 800 and 314 rounds off to 300.

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8213/8312717999_5bf627803c_o.jpg

(c) 12904 + 2822
By rounding off to thousands, 12904 rounds off to 13000 and 2822 rounds off to 3000.

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8211/8313767146_5748515b47_o.jpg
(d) 28,296 − 21,496
By rounding off to nearest thousands, 28296 rounds off to 28000 and 21496 rounds off to 21000.

ALSO READ:  NCERT Solutions for Class 6th History Chapter 12 : Buildings Paintings And Books

http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8356/8312717933_bc100d6be5_o.jpg

Question 2:

Give a rough estimate (by rounding off to nearest hundreds) and also a closer estimate (by rounding off to nearest tens):

(a) 439 + 334 + 4, 317 (b) 1,08, 734 − 47, 599 (c) 8325 − 491

(d) 4, 89, 348 − 48, 365

Make four more such examples.

Answer:

(a) 439 + 334 + 4317

Rounding off to nearest hundreds, 439, 334, and 4317 may be rounded off to 400, 300, and 4300 respectively.

http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8500/8313767074_36f35581bd_o.jpg
Rounding off to nearest tens, 439, 334, and 4317 may be rounded off to 440, 330, and 4320 respectively.
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8075/8313767028_8910199500_o.jpg

(b) 1,08,734 − 47,599
Rounding off to hundreds, 1,08,734 and 47,599 may be rounded off to 1,08,700 and 47,600 respectively.

http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8079/8313766986_69f8b43b22_o.jpg

Rounding off to tens, 1,08,734 and 47,599 may be rounded off to 1,08,730 and 47,600 respectively.

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8351/8312717801_f232ba4c35_o.jpg
(c) 8325 − 491
Rounding off to hundreds, 8325 and 491 may be rounded off to 8300 and 500 respectively.
http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8364/8312717755_b99b8d14cd_o.jpg
Rounding off to tens, 8325 and 491 may be rounded off to 8330 and 490 respectively.
http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8217/8313766874_6feb5ef931_o.jpg

(d) 4,89,348 − 48,365
Rounding off to hundreds, 489348 and 48365 may be rounded off to 489300 and 48400 respectively.

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8495/8312717699_d38537e2e6_o.jpg

Rounding off to tens, 489348 and 48365 may be rounded off to 489350 and 48370 respectively.
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8357/8313766796_c89c815781_o.jpg

Question 3:

Estimate the following products using general rule:

(a) 578 × 161 (b) 5281 × 3491

(c) 1291 × 592 (d) 9250 × 29

Answer:

(a) 578 × 161

Rounding off by general rule, 598 and 161 may be rounded off to 600 and 200 respectively.

http://i0.wp.com/farm9.staticflickr.com/8078/8312717639_8c4e7a9a8a_o.jpg

(b) 5281 × 3491

Rounding off by general rule, 5281 and 3491 may be rounded off to 5000 and 3000 respectively.

http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8221/8312717609_7d62304071_o.jpg

(c) 1291 × 592
Rounding off by general rule, 1291 and 592 may be rounded off to 1000 and 600 respectively.
http://i2.wp.com/farm9.staticflickr.com/8355/8313766688_d7d3921dfd_o.jpg

(d) 9250 × 29
Rounding off by general rule, 9250 and 29 may be rounded off to 9000 and 30 respectively.
http://i1.wp.com/farm9.staticflickr.com/8071/8313766646_bb24822a54_o.jpg

Do You Liked Our Contents? If Yes! Then Please Spare Us Some Time By Commenting Below. Or To Get Daily Minute by Minute Updates On Facebook Twitter and Google+ From Us (Indiashines.in) Please Like Us On Facebook , Follow Us On Twitter and Follow Us On Google+ . If You also Want To Ask Us/Experts Any Questions Then Please Join Our Forum Here and Be Our Exclusive Member.


GO BACK TO CLASS VI MATHS ALL CHAPTERS SOLUTION


Indiashines.in
IMPORTANT : All the contents of this website is for educational and informational purpose only. The data is collected from various websites, links, pages spread all over internet and owner self-made.We take utmost care to keep the information on this webpage as complete and accurate as possible but we do not claim our site to be error free. And in no way Indiashines.In will be liable for any losses & damages arises from its contents/text. Indiashines.In in good faith, makes an effort to become a helpful platform for students, jobseekers etc. This website is not endorsed by any Govt. bodies. Before using any information of ours please READ OUR DISCLAIMER.

3 thoughts on “NCERT Solutions For Class 6th Maths Chapter 1 : Knowing Our Numbers

Leave a Reply

Top